Multi ne intreabam despre impactul final in business al pandemiei si cum ar trebui sa reactionam. Stim ca exista deja firme afectate negativ de actuala criza globala (cele din turism de exemplu), dar exista si firme care au cresteri in volumul de comenzi. Sistemul capitalist ne-a obisnut insa ca in perioadele de criza, care sunt ciclice, multe organizatii se vor adapta si vor supravietui, intarite. Bineinteles, vor fi si organizatii care vor aplica la ajutoare de stat, care vor intra in insolventa sau care vor declara falimentul.

Per total, datele despre sectorul tehnologiei informationale furnizate de IDC ne indica pentru ultimii 14 ani o crestere sustinuta, in pofida crizei precendente din 2008; in Europa de exemplu, cheltuielile IT&C au crescut de la peste $750 Miliarde pe an in 2006, la circa $1,000 de Miliarde in 2019; pentru piata Americana valorile sunt semnificativ mai mari.

Conform unui studiu IDC efectuat dupa declansarea pandemiei (prezentat in cadrul unui webinar public disponibil pe acest link), aproape jumatate dintre organizatiile participante din Uniunea Europeana prezic scaderi ale veniturilor in acest an, dar circa 30% prezic valori similare sau mai mari; alte circa 20% inca nu au o imagine asupra impactului economic al pandemiei. Cheltuielile totale IT&C sunt previzionate la acelasi nivel sau mai mari ca in 2019 pentru marea majoritate a organizatiilor, cu cresteri pentru anumite produse si solutii, cum ar fi cele pentru lucrul la distanta (date confirmate deja de piata – vezi in ZF un articol despre vanzarile emag care au crescut in aceste zile), platforme PaaS/IaaS si aplicatii SaaS livrate din cloud si tehnologii inovatoare (AI, blockchain, IoT etc).

Ce este de facut in acest context complex?

In primul rand ar trebui sa nu lasam panica sa domine, sa aplicam masurile de limitare a intalnirilor si a lucrului la distanta recomandate sau impuse de autoritati, sa gandim un plan de recuperare daca business-ul ne-a fost afectat (de ex. livrare de continut on-line acolo unde se poate – industria de divertisment, content educational, consultari la distanta in medicina) cu echiparea angajatilor pentru livrare la distanta (laptop cu sistem audio si video bun, conexiune buna, acces la software profesional de video conferinta etc). In cazurile fericite, poate fi vorba si de planificarea maririi capacitatii de productie si livrare acolo unde impactul crizei este pozitiv.

In al doilea rand ar trebui sa ne concentram asupra clientilor – cum i-am putea ajuta in acest context dificil (si) pentru ei, cum am putea sa le asiguram anumite facilitati pentru a trece mai usor aceasta perioada impreuna, pentru a nu-si pierde la randul lor clientii. O idee este integrarea cat mai rapida a sistemelor de livrare si plata on-line in oferta companiei. Exemple de organizatii din Romania care va pot ajuta: 123FormBuilder pentru integrarea formularelor de comanda si plata direct pe site, bannersnack pentru lucru colaborativ la producerea de bannere de publicitate on-line folosind o platforma SaaS, sau NiftyLearning pentru angajatii care pot folosi aceasta perioada pentru training.

Nu in ultimul rand ne putem gandi si la ecosistemul din care facem parte cu totii, angajatori, angajati, furnizori, sau clienti. Care este rolul organizatiei noastre in ecosistem, cum mentinem relatia cu ceilalti si furnizorii? Cum ii putem ajuta si pe angajati sau pe furnizori sa depaseasca aceste momente? De la cine am putea obtine un ajutor noi daca avem nevoie, cum asiguram viabilitatea intregului? Cu siguranta functionarea pe termen lung nu se va opri, nu ne-am dori sa fim peste cateva luni in cautare de angajati, furnizori si clienti noi, daca am putea cu un efort sa ii pastram pe cei existenti.

Cele mai multe dintre organizatiile ecosistemului IT&C cu care lucrez si am vorbit in aceste zile s-au adaptat relativ usor la necesitatile lucrului de acasa, sustinand astfel cerintele guvernamentale pentru limitarea deplasarilor si a posibilelor contaminari. Mai mult, business-ul lor nu este afectat in mod semnificativ, avand in continuare comenzi si contracte noi.

Mai jos sunt cateva resurse utile, puse la dispozitia comunitatii de organizatii de analisti activi in IT&C precum IDC, Gartner si Forrester – puteti sa le consultati si sa va consolidati propriul plan pentru lunile ce vin, pastrand si o viziune optimista pe termen lung.

Organizatiile mari, fie ele private sau publice, recurg la consultanta de la organizatii precum cele citate mai sus, intr-un process reciproc de influentare – consultantii ii intervieveaza pentru a afla despre necesitatile lor, tot consultantii se documenteaza despre solutiile vendorilor de top ca fie la curent cu noutatile tehnologice, pentru a putea recomanda solutiile cele mai bune. Daca marile firme de consultanta sunt cumva optimiste si spun ca trebuie sa fim optimisti, organizatiile mari vor fi optimiste si ele! In concluzie si noi, cei care lucram cu firme mai mici si dinamice, ramenem optimisti ca vom gasi solutiile potrivite pentru a ne adapta la context si a ne dezvolta mai departe, iar ecosistemul IT&C va sustine in continuare modul nostru modern de viata, bazat pe tehnologii si solutii inovatoare!

                                                                                                            Mihai Guran

                                               Managing Partner

 

Materiale:

  1. IDC- link la webinarul citat: https://goto.webcasts.com/viewer/event.jsp?ei=1290953&tp_key=f126b8d75b

  2. Material de la Forrestercu cateva concluzii de la companiile din China care au trecut deja prin prima perioada a crizei:   https://go.forrester.com/blogs/lessons-from-enterprise-collaboration-experiments-in-china-in-the-wake-of-covid-19/

  3. Material de la Gartner depre managementul continuitatii pe perioada pandemiei: https://www.gartner.com/en/webinars/3981626/business-continuity-management-pandemic-planning-briefing si un gid de pregatire atasat.

  4. Alte materiale de la IDC:

           https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prEUR146133320

          https://blog-idcuk.com/the-unexpected-benign-effects-of-coronavirus/